Ćwiek, Jakub - Lhář 1

Na tuhle knížku jsem se těšila jako malá a nakonec se k ní dostala takhle pozdě. No nic... Ano, nová kniha od dalšího polského spisovatele!


Hlášky, zábava, sprosté vtipy, urážky božstev - pokud tohle hledáte, přesně v této knize vše najdete. Vítejte ve světě Lokiho - nordického boha ve službách okřídlenců a černoprdelníků (jsem si jistá, že tak nějak by to řekl sám). Měšce se zlaťáky a peněženky napěchované bankovkami si schovejte - tenhle cápek bere za svoje službičky pouze andělská pírka a navíc je vybíravý.

Vybíravý, chytrý, nezaskočitelný - ale především lhář. Dokáže se vylhat z a do každé situace. Zvládne na sebe hodit podobu bezdomovce, hlídače, uklízečky i sexy modelky v perfektním provedení, co se scénáře týká - od hlubokého chrapláku po pištivý hlásek.

V krátkých povídkách se vám představí jeho novodobá nátura, i když celá jeho postava (a jako čtenáři se v tom stavu ocitnete také) přímo žadoní o větší pozornost, větší rozebrání. Co ho vedlo k tomu, že je zrovna takový, jak si autor představuje jeho minulost? Něco málo se v knize objeví, ale spíše si z Lokiho strany počtete pár povrchních vtípků, ale jeho špičkování s archanděly (Michael, Gabriel - toho mám osobně raději, však mě znáte ;) ) je přímo boží! Doslova a do písmene. Vyhrocené situace, klidné situace - ten humor a utahování tam prostě a jednoduše je a já se smála na celé kolo.

Obávala jsem se jediného tématu, které (skoro pokaždé, když ho tam autor nacpe) by automaticky všechno zkazilo - ale ne, nebojte. Romantika úrovně nula. No, vzhledem k tomu, že má Loki manželku, něco málo být muselo, ne? Tedy - má manželku a za ta staletí, co je kráska ve stavu podobnému komatu, měl hafo "milenek" - stejně se té romantiky nedočkáte a buďte za to vděční.
Zkazilo by to celkový dojem a přišli byste o dost vtípků na účet nebohých dam v nesnázích.

Lhář je celkově vzato oddechová knížka, kterou autor původně ani vydávat nechtěl a povídky s Lokim psal pro pobavení přátel, kteří ho nakonec k vydání přemluvili - a podle toho to i vypadá. Knihou zklamaná nejsem a s klidem prohlásím, že ani vy byste nemuseli být - je to prostě a jednoduše oddechovka.

Jakub Ćwiek - Lhář 1
Překlad: Robert Pilch
Vydal: Triton, 2011
Forma: Brožovaná
Počet stran: 256
Cena: 259 Kč

    Komentáře

    Oblíbené příspěvky