Ćwiek, Jakub - Lhář 3

Valhalský Lhář chce dovolenou - a to s Jenny, se kterou udržuje pěkný vztah plný pravdy, sexu a opečovávání. Archanděl Michael na to má však jiný názor a daří se mu Lokiho veškeré pokusy o udržení vztahu (natož posunout ho o úroveň výše) sabotovat. Přesto se Lhář snaží vysněné volno v Paříži ještě zachránit. Holt "dobrovolná" práce pro okřídlence má i své zápory, které se teď projevují v nejméně vhodných chvílích.

Po dvou knížkách plných povídek servíruje autor čtenářům první část románu, který by se klidně mohl jmenovat Apokalypsa nebo aspoň její začátek. O tom to totiž všechno je - Čtyři jezdci vyrazili na cestu a navíc se objevil Antikrist. Pro Lokiho to znamená několik věcí. Za prvé - dovolená je totálně v háji, za druhé - najít děcko a odstranit ho z povrchu zemského, za třetí - zabránit Luciferovi v dotáhnutí velkého Áčka do konce, za čtvrté - tohle všechno stihnout v rekordním čase a zvládnout přežít.
Faktem zůstává, že Lokiho konkurence je prohnaná, temná a tak trochu smrtící. Když autor nechá po zemi pochodovat všechny Jezdce, kteří si s lidmi hrají dle libosti a záporákům v knize velí Lucifer - je to po ďáblech pekelné představení od začátku do konce.
Přesto třetí pokračování Lokiho dobrodružství není špatné čtení. V hodně ohledech je temnější a děsivější, než předchozí díly, protože v paměti čtenářům utkví představa vraždících zombie, detailní zabíjení bohů nebo naopak obrazy proměn, které musí Loki podstoupit při hledání Antikrista u elfů - jsou velmi pěkně detailně popsané. Na druhou stranu se Ćwiekovi podařilo do příběhu nastrčit i trochu toho jeho klasického humoru (démon žeroucí brambůrky, bůh okusující gauč) a nadhledu nad věcí.
Škodnou v knize - tak trochu - je fakt, že autor nejde úplně do hloubky Lokiho postavy. Kvůli relativně svižnému spádu děje a přesunům mezi různými lokacemi čtenáři přijde, že děj plyne velmi rychle, začte se a co nejdříve chce zjistit, jak to vlastně všechno skončí. I tak se nějaký ten vývoj u postav najde. U Lháře samotného je vidět, že nějaké to dobro v něm je i přes x různých proměn, kdy si pokaždé v mysli vytváří novou osobnost, která musí jeho nové postavě odpovídat. Zůstává u něj však radost ze zabití nepřítele, u kterého po tom toužil dlouho - s nějakou vtipnou poznámkou či myšlenkou na konec, aby tomu nasadil korunu.

Druhá hlavní postava - Lucifer - je velmi podobná Lokimu. Jitřní hvězda se totiž nachází v těle puberťáka, oblibu našla v marketingu, srší vtipy na všechny strany a všechno má děsně na háku. Plán, který si První mezi Padlými připravil, má promyšlený do puntíku a předvídá téměř každý krok svých nepřátel. I když je hlavním záporákem tohoto románu, nejde si ho (stejně jako jeho přívržence) neoblíbit už od začátku.
Co se náboženství v Lokiho sérii týče - ve třetím díle je využíváno hojně. Ať už v případě Lucifera citujícícho Ježíše (od vtipnosti k trapnosti) nebo odkazování na Bibli a evangelia. Navzdory k častému vracení se k tomuto námětu se překvapivě každá věta a každý odkaz do příběhu perfektně hodí a skvěle zapadá. Čtenářům rozhodně s tímto tématem napoví už anotace, která se zmiňuje o Antikristovi, Čtyřech jezdcích či Apokalypse.
Sérii Lhář lze doporučit těm, kteří nejsou nároční čtenáři, předně se chtějí pobavit, oddechnout, ale rádi by trochu i toho smysluplného příběhu. Všechno tohle Lhář má, byť je třetí díl ukončen opravdu ve špatné chvíli, kdy v mysli čtenářů vyvstane hromada dalších otázek (např. Co se dělo s Lokiho manželkou? Jakto, že si vzpomněla až teď? Co bude sakra dál?). Ćwiek nechává své postavy v patových situacích, takže stejně jako pekelná vrata - i kniha má konec otevřený.

Jakub Ćwiek
, Lhář 3
Překlad: Robert Pilch

Forma: Paperback

Počet stran: 237

Cena: 181 Kč

Vydal: Triton, 2013




Komentáře

Oblíbené příspěvky