Schwab, Victoria E. - Temnější tvář magie

Trvalo dva roky, než anglická spisovatelka a autorka úspěšného Archivu a Dveří do prázdnoty znovu potkala múzu a napsala ještě lepší Temnější tvář magie, kde nechybí nějaké to kouzlení s pořádnou dávkou vtipu a nebezpečí.

Co je lepšího než jeden Londýn? Rovnou čtyři paralelní Londýny! A některé z nich jsou navíc plné paradoxů! V našem případě tedy spíše první tři. V Monarchistickém Červeném Londýně magie vzkvétá a lidé se k ní chovají s úctou, protože věří, že podstata magie se nesmí využívat, ale respektovat. V Šedivém Londýně, kde se na magii zapomnělo a nikdo mu ji rozhodně připomínat nechce a nebude, protože by to mohlo mít fatální následky. Na druhou stranu Bílý Londýn, je přesným opakem, obyvatelé razí filozofii magii si musíme podrobit. Jenže to se magii samotné nelíbí, proto se stáhla do útrob země a nechává mocichtivé jedince pomalu vyhladovět, dokud nezačnou blednout, až nakonec úplně zmizí. Vládcem se zde můžete stát jedině tak, že zabijete předchozího vládce. A nakonec Černý Londýn, který je v knize zmíněn několikrát jako Ztracené město. Magie se v něm nacházela také, ale pozřela úplně všechno, včetně obyvatel a město se zhroutilo. Veškeré známky o jeho existenci nebo věci z něj byly zničeny, nebo si to alespoň všichni mysleli...
Každý Londýn představuje vlastní svět, který má svou vlastní oficiální řeč a vlastní panovníky. Náš hrdina, Kell, je mág, jenž mezi nimi může cestovat. Označuje se jako Antari, nebo li  člověk, v jehož krvi proudí magie samotná a může se díky tomu pohybovat mezi Červeným, Šedým a Bílým Londýnem. Kell se řadí na seznam ohrožených druhů, protože Antariů není mnoho – vymírají. Vlastně jsou pouze dva. Kell, jehož domovem je dvůr Červeného Londýna a Holland, který působí na dvoře toho Bílého, i když tak trochu proti své vůli.

Delilah, nebo jak by ona sama řekla - prostě Lila - netouží po ničem jiném než se stát pirátkou, vlastnit loď a vypadnout ze Šedého Londýna, protože v něm nemá co pohledávat a nic tam na ni nečeká. Tedy kromě plných kapes smetánky. Když na své každovečerní obchůzce okrade Kella, netuší, jaké dobrodružství ji čeká. Dramatické. Smrtící. Nebezpečné. A Lilu by tyhle věci přece nemohly zajímat méně.

Příběh se točí především kolem Kella a jeho pašeráctví. Ze svých návštěv z různých Londýnů si totiž většinou bere malé suvenýry, což je zakázané a dopouští se tím vlastizrady, za níž by mohl skončit za mřížemi, nehledě na následky takového chování.  A právě u jedné takové žádosti na propašování se stane obětí a vezme s sebou zpět do Červeného Londýna artefakt ze Zakázaného města. A o zábavu bude postaráno - zvlášť, když artefakt ukradne výše jmenovaná zlodějka dřív, než ho Kell stihne vrátit tam, kam patří.

Autorka na začátku knihy vsadila na pomalejší rozjezd; a musím uznat, že se to vyplatilo. Postupné seznamování s (nepříliš) obsáhlou historií Londýnů, vysvětlování původu hlavního hrdiny, který si ovšem prvních pět let života nepamatuje, i když má tušení, že s tím mají něco společného král a královna - to rozhodně upoutá pozornost.

Přiznám se, že druhá hlavní postava mi na začátku až tak sympatická nebyla, přímo mě iritovala. Schwabová Lilu popsala jako devatenáctiletou dívku, která se celý život musela o místo v životě prát, je tvrdohlavá, prohnaná a dělá si, co chce. Na druhou stranu, kdyby Kella v určitých chvílích poslechla (vrátila mu artefakt, netrvala na cestování s ním), několik věcí by se nemuselo pokazit tak kolosálním způsobem. Co Lile musím přičíst k dobru je fakt, že v druhé polovině knihy už přestává být spratkovitou zlodějkou, která myslí především na nejlepší východisko pro sebe a stává se snesitelnou, ba i sympatickou postavou.

Docela mě mrzí skutečnost, že autorka v příběhu víc nerozvinula Kellovu minulost nebo vedlejší postavy. Například Rhy, korunní princ Červeného Londýna a Kellův nevlastní bratr, začíná být sympatický od první věty, kterou vypustí z úst, a to se v knize objeví všehovšudy nanejvýše čtyřikrát. Nebo Daneova dvojčata, která vládnou v Bílém Londýně, dokonce by mi přišla zajímavá i minulost Antariho Hollanda, který dvojčatům slouží.

Jedná se sice o první díl trilogie, přesto si několik otázek autorka ponechala v rukávu, a doufejme, že v dalších dílech je zodpoví, protože některé mají opravdu veliký potenciál zamíchat s dějem a bohatě k němu přispět.

Temnější tvář magie není bez chyby, ale rozhodně stojí za přečtení, protože má sympatické postavy, zajímavý děj a velké plus je originální nápad s Londýny. Doporučila bych ji čtenářům, kteří nehledají moc náročnou četbu, ale spíše odpočinkovou. První polovinu knihy je možné, že se budete nudit, ale v té druhé půlce se děj rozjede opravdu rychle, příběh vás vtáhne a pak zjistíte, že je konec.

Victoria E. Schwabová - Temnější tvář magie
Překlad: Lukáš Houdek
Vydal: Argo, 2016
Formát: Vázaná
Počet stran: 342
Cena: 348 Kč

Komentáře

Oblíbené příspěvky