Clegg, Douglas - Mordred, Artušův bastard


Obálka knihy jak pro dětské pohádky v sobě skrývá slova pro dospělé. Příběh Artuše a rytířů kulatého stolu byl převyprávěn několikrát, ale ještě jsem nenarazila na příběh vyprávěný o Mordredovi.

Předem upozorňuji, že autor sám píše, že se kniha má blížit fantastické legendě, žádné historické.

Trochu mi kniha připomíná Mlhy Avalonu (mrkněte na to, je to skvělé).

Clegg Mordreda popisuje jako někoho, komu role zlosyna, otcovraha a královraha v jednom byla vnucena, ať se z ní snažil jakkoliv vymanit.

Kniha začíná popisem muže, jež kráčí zdevastovanou zemí a v patách má nepřátele, před kterými se snaží najít úkryt, který nachází v klášteře. Tam se setkává se zvědavým mnichem, který chce znát pravdu, která se skrývá za historkami o rytířích z Kamelotu.

Příběh nám vypráví Mordred ze svého pohledu. Není to typická akční fantasy, místo toho sledujeme Mordredovo dětsví, jak postupně Morgana přicházela o rozum a vlastnímu synovi se odcizovala, jakou stopu to na něm nechalo. Svádí také vnitřní boj se svojí sexualitou, protože miluje muže - avšak v knize nenaleznete jediného člověka, který by mu to vyčítal, Mordred neví, co si sám se sebou počít.

Děj plyne opravdu pomalu a dozvídáte se o Mordredových začátcích. Clegg zamýšlí napsat o Mordredovi trilogii, tím pádem je tohle první kniha. S Taylor jsme i vtipkovaly, že druhý díl nevyjde, protože na Goodreads jednu dobu byl jako rok oznámení 2060, ale dnes jsem se dívala znovu a měl by vyjít letos. Rozhodně si tenhle díl přečtete, stojí to za to. Je to emoční jízda o objevování sebe sama.

Douglas Clegg: Mordred - Artušův bastard
Vydal: Mladá fronta
Překlad: Jan Pavlík
Formát: Vázaná
Počet stran: 280
Cena: 199 Kč

Komentáře

Oblíbené příspěvky