Gaiman, Neil - Severská mytologie


Neil Gaiman, autor knižní předlohy k seriálu Američtí Bohové, povídky, která se dočkala filmového zpracování Hvězdný Prach či Knihy hřbitova nám podává své zpracování mýtů ze Severu! A že je to počteníčko, panečku…

Co se samotného tématu severské mytologie týká, v posledních letech stoupla v oblibě u mnoha autorů. Neil Gaiman  rozhodně patří mezi ty, kteří si na svůj žebříček úspěšných děl mohou připsat knihy s touto tématikou.

V knize Severská mytologie, která je složena z několika převyprávěných mýtů (Lokiho děti, Poklad bohů, Thorova cesta do země obrů, Baldrova smrt - abych vyjmenovala pár), se sice nedozvíte nic nového,pokud se o toto téma zajímáte už delší dobu a máte k němu načtené knihy, ale v Gaimanově podání knihu nelze nemilovat. Autor sám se snaží držet pramenů, neboť už v úvodu zmiňuje, že severská mytologie ho zajímala už když byl dítě. Velikou výhodou je, že Gaimanovo podání starých legend představuje lehkou četbu, která pvšem neztrácí nic na zajímavosti – obzvlášť pro ty, kteří si chtějí u čtení odpočinout a nepřemýšlet.

Povídky mají chronologickouposloupnost – začínají tedy představením všech důležitých postav, jak přesně vznikl svět (z nicoty, spolupůsobením chladu a horka) a končí Ragnarökem, který se dá vnímat jako uzavření všeho, ale zároveň počátek něčeho nového. Povídky na sebe volně navazují a Neil vypráví ty nejzásadnější momenty ze života bohů jako je Thor, Loki či Ódin. Zejména Thorovi a Lokimu se v knize dostává největšího prostoru, například jak Thor získal své kladivo, kolik dětí měl Loki a ze všeho nejvíce čtenáři utkne v paměti povídka, kde se Loki proměnil v klisnu, aby odlákal koně horského obra, který se snaží vystavět zeď kolem Ásgardu. O pár měsíců později se u Odina objeví s osminohým hříbětem, které mu věnuje. Vše je vyprávěno s nadsázkou a autor bohy polidšťuje – chybují, uvažují a cítí stejně jako obyčejní smrtelníci. Přesto si čtenář u některých povídek opravdu přeje, aby seGaiman více rozepsal do hloubky. Čtenář se navíc nemůže zbavit dojmu, že autor favorizuje Lokiho.

I tak knihu doporučuji těm, kteří hledají odpočinkovou četbu, vhodný úvod do severské mytologie nebo si netroufnou na Edduči Severské báje a pověsti od Odeonu.


Neil Gaiman: Severská mytologie
Vydal: Argo
Překlad: Viola Somogyi
Formát: Vázaná
Počet stran: 256
Cena: 298 Kč

Komentáře

Oblíbené příspěvky