Ryan, Anthony - Oheň probuzení


Anthony Ryan se do podvědomí čtenářů dostal díky své trilogii Stín krkavce, která byla zároveň jeho prvotinou a dovolila mu, aby se stal spisovatelem z povolání. Tento rok nakladatelství Host přináší první díl nové a velmi očekávané fantasy trilogie Draconis Memoria s názvem Oheň probuzení.

Představte si…

Představte si, že patříte k vyvolené hrstce lidí, která může svoje reflexy, sílu a zdraví zvýšit a vylepšit na určitý čas pomocí elixírů. Skoro jako Zaklínač, že? Avšak to jediné společné s ním je fakt, že tyto vylepšovací elixíry se získávají z krve draggů – těžko ulovitelných drakovitých stvoření.
Tato hrstka lidí se nazývá Krvožehnaní a ego jim stoupá až do nebes. Abyste se stali právoplatným členem jejich klubu, musíte projít Krvezkouškou, pak vás zaregistrují a hurá! Jenže i když se zdá být klub těchto egoistů docela malý, draggů ubývá a ti, kteří jsou chováni v zajetí slábnou. Což začíná být problém, protože Krvožehnaní budou velkou podporou v blížící se válce oblastí ovládaných Kovolodní společností a Korvatinskou říší.
Začíná tedy hon na bájný druh dragga, jehož krev má poskytovat nejmocnější schopnosti ze všech.

Ženský Bond, Indiana Jones a James Norrington?

Příběh je vyprávěn skrze tři dějové linky, tři rozdílné postavy. Špiónka, zloděj a voják.
Lizanne Lethridgová, špiónka ve službách Kovolodní společnosti se svojí vlastní misí. Její kapitoly jsou plné boje a špiónství a přesto, že je žena, čtenář se nemusí obávat nějakého fňukání nebo naopak studeného čumáku. Lizanne není stereotypní verze knižního špióna, protože se doopravdy zajímá o druhé. Je chytrá, všímavá a po většinu času chce mít poslední slovo a danou situaci pod kontrolou. Nejvíce steampunkové kapitoly má právě ona, neboť se v nich řeší technika a stroje tohoto světa.
Clay Torcreek – bývalý zloděj a neregistrovaný Krvožehnaný s tendencí dříve konat a teprve potom myslet. Jeho části jsou jedno obrovské dobrodružství a seznamují čtenáře s divokostí Ryanova světa. Zároveň je to postava procházející neustálým vývojem. Clay se postupem času stává více hlubokomyslným, ale stále si udržuje svoji bezcitnost v některých momentech, kdy jednoduše nedokáže některé činy odpustit a pro druhé to má fatální následky.
A nakonec Corrick Hilemore, veterán a podporučík na lodi jménem Příhodná příležitost, jehož kapitoly jsou jako vystřižené z Pirátů z Karibiku. Není Krvožehnaný, ale to mu rozhodně neubírá na pozoruhodnosti, i když bojování s piráty a pak s Korvatinskou flotilou se zdá být trochu odpojené a nenavazující na příběhové linky Lizanne a Claye. Autor této postavě také nedává příliš prostoru zazářit, možná proto se může zdát, že hlavními tahouny celého příběhu jsou Lethridgová a Torcreek.

Originalita – to je oč tu běží

Říct, že Anthony Ryan nevytvořil originální svět, to by byla lež. Přinejmenším alespoň experimentální propojení steampunku, špionáže a dobrodružného románu originální je – cíl hlavních hrdinů (objevení nemožného) už ale tolik ne.
Vzhledem k tloušťce knihy si čtenář může sestavit obrázek, jak složitý a rozmáchlý příběh autor plánuje. Hned na první stránce tak chudáka čtenáře hodí do děje a neobtěžuje se žádným seznamovacím úvodem. To je velmi na škodu, neboť při počtu postav a měnícími se dějovými linkami příběh do půlky knihy působí místy hodně nepřehledně a některé pasáže čtenář musí číst dvakrát, aby si ujasnil, zda si informace pamatuje dobře. V závěru knihy potom Anthony působí, jakoby mu došla šťáva a snaží se vše dorovnat souboji.
Velké plus dostává Ryan za to, že většinu postav se mu daří držet v šedé zóně. Žádná z nich není výhradně pouze bílá nebo černá a některá jejich rozhodnutí jsou překvapivá a nečekaná, stejně jako zvraty v příběhu (který od začátku není jenom o výpravě za bájným zvířetem, ale o historii a úkolech postav samotných). Draggové jsou samozřejmě součástí tohoto světa, ale ze začátku nejsou to hlavní – připomínají spíše takovou třešničku na dortu. Jistě, stále se zmiňuje jejich krev a jaké má účinky a při reálném popisu, jak se krev z draggů získává, se každému milovníku zvířat buď udělá špatně nebo jim imaginárních stvoření bude líto.

Oheň probuzení rozhodně není lehké čtení, ale neobsahuje stále dokola omílaná témata a stereotypní postavy. Částečně industrializovaný svět, v němž se lidé spoléhají na záchranu díky krvi magického zvířete – to se v mnoha knihách nevyskytuje. Na škodu je ona zmíněná nepřehlednost a nevysvětlení některých věcí, když autor čtenáře hodí rovnou do děje, ale třeba se vysvětlení dočkáme v druhém díle.
Není divu, že Oheň probuzení patřil mezi očekávaná díla, ale jestli opravdu je knihou roku, to záleží na čtenářích.

Anthony Ryan: Oheň probuzení
Přeložil: Milan Žáček
Vydal: Host, 2018
Počet stran: 656
Cena: 429 korun


Komentáře

Oblíbené příspěvky