Flewelling, Lynn - Štěstí ve stínech


Na Štěstí ve stínech jsem narazila snad úplnou náhodou, když jsem brouzdala jako puberťák po internetu, anglicky uměla úplně minimálně a hledala zajímavou četbu. A po x hodinách narazila na seznam pár knih jedné české blogerky (za boha si nevzpomenu na jméno) a tadá! Tam byla napsaná! Lynn Flewelling, autorka trilogie o Tamir Veliké.

Byla to první kniha, kde se vyskytovaly homosexuální, bisexuální postavy, ale naprosto nenuceně, že si toho skoro nevšimnete.
V té době, kdy jsem knihu četla (a naprosto si jí zamilovala), autoři knih nepodlehli Hollywoodské debilizaci tzn. jako v každém filmu a seriálu musíte teď nutně mít v hlavních rolích Asiata a Černocha, aby toho nebylo málo, pokud homosexuál je pro režiséry moc, nacpou tam alespoň bisexuála. Abyste mě nepochopili špatně - nic proti nim nemám, ale to protlačování homosexuálních postav do všeho je jednoduše moc a je to až otravné a neskutečně protivné. Jakoby se z toho stával trend, pokud chápete, jak to myslím.

Ale ve Štěstí ve stínech je tohle tak skvěle jemně naznačeno, že vás to nemlátí do očí na každé stránce. Hlavními postavami Jsou mladičký Alek z Kerry a Seregil.

Alek je šestnáctileté neviňátko, které se svojí blbostí dostalo do lochu. Naštěstí v cele s ním je Seregil, mágův špión, který ví, jak si vysekat z jakékoliv situace a kterého stráže, kteří chytili a mučili Aleka, doopravdy hledají. Oba dva se naprosto skvěle doplňují. Tam, kde Seregil už zapomněl jak naivita a naprostá nevinnost vypadá, tam na scénu vstupuje Alek - dostatečně starý na to, aby pochopil hospodské vtípky ale stále dost mladý a nevinný na to, aby se u nich červenal. Přesto Seregil nedokáže někdy správně přečíst Alekovy nálady a to zpravidla končí tím, že řekne nebo udělá něco špatně. Obě postavy jsou výborně popsané a romantiky je tam minimálně. I když jsem psala, že se tu vyskytují postavy s rozdílnými sexualitami, je zde skvěle popsáno, jak Seregil Aleka do tohoto světa (myšleno sprosté vtípky, hospody, bordely, krádeže a celkově život) uvádí, protože je pro něj velkou neznámou.

Máme tady Skalu, zemi lidí, mágů. Aurënen - Seregilovu rodnou zemi. Máme tady Micuma (mého oblíbence), který je Seregilovým velmi dobrým přítelem.
Kniha nabídne hned několik hlavních otázek (Jaký je Alekův původ? Co se Stalo Seregilovi?). Příběh vás vtáhne a čtyři sta stran přečtete během chvilky.

Lynn Flewelling: Štěstí ve stínech (2. vydání)
Vydal: Fantom Print, 2011
Překlad: Hana Vlčinská
Formát: Vázaná
Počet Stran: 400
Cena:  181 Kč

Komentáře

Oblíbené příspěvky